BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Pierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko 🙂 Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu!

Babeczki czekoladowe z kremem


SKŁADNIKI : ( na około 12 babeczek )

  • mąka pszenna – 1½ szklanki – 300 g
  • cukier – 120 g
  • olej – ¾ szklanki – 150 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • mleko – ½ szklanki – 100 ml
  • kakao – 2 łyżki
  • olejek migdałowy – kilka kropel ( można pominąć )
  • serek maskarpone lup typu Philadelphia – 100 g
  • masło orzechowe – 4 łyżeczki
  • cynamon – 1 płaska łyżeczka

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wlać mleko i olej. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i  zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki przez 15 – 20 minut.

3 comments

Dodaj komentarz