Pierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko 🙂 Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu!
SKŁADNIKI : ( na około 12 babeczek )
- mąka pszenna – 1½ szklanki – 300 g
- cukier – 120 g
- olej – ¾ szklanki – 150 ml
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- mleko – ½ szklanki – 100 ml
- kakao – 2 łyżki
- olejek migdałowy – kilka kropel ( można pominąć )
- serek maskarpone lup typu Philadelphia – 100 g
- masło orzechowe – 4 łyżeczki
- cynamon – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wlać mleko i olej. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki przez 15 – 20 minut.
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Robiłam w piątek z Twojego przepisu 😊 Są bardzo dobre i szybko i banalnie się je robi! I ten krem z masłem orzechowym…. Pycha! Będę robić częściej.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetny pomysł, wnętrze babeczek musi smakować obłędnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba