Sałatka jest szybka, sycąca. Śmiało można ją przygotować na imprezę, do obiadu zamiast ziemniaków lub jako zwykłą przekąskę. Można ją także serwować na ciepło. W okresie Wielkanocy również może zawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę 🙂 .
SKŁADNIKI :
-
ziemniaki – 4 sztuki
-
kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka
-
jajko – 2 sztuki
-
cebula – 1 sztuka
-
ogórek konserwowy lub kiszony – 2 sztuki
-
musztarda – 1 łyżka
-
suszony koperek – 1 łyżeczka
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz
-
trochę żółtego sera – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE :
Obrać i ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę i suszony koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na formę i podgrzać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180º. Można dodatkowo dodać potary ser na sam koniec pieczenia.
Nawet nie wiedziałam iż można to danie nazwać sałatka – moja mama robiła je kiedyś gdy miała kryzys na gotowanie i ja ją teraz swietnie rozumiem. Masz dość stania w kuchni zrób takie danie i wszyscy syci i zadowoleni.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mój tata robił też cos podobnego i nazywał to szałot 🙂 Ja trochę pozmieniałam pod swój gust. U mnie najczęściej było zamiast ziemniaków do obiadu 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetna! Dobra i tania. Dobry pomysł z tymi pisankami i białą kiełbasą 😍 Chętnie zrobię na Wielkanoc! Miłego dnia.
PolubieniePolubienie
Jak z ziemniaków, to coś dla mnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
pyszna:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba