Bardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy użyłam kurkumy, która nadaje zupie ładny kolor. Oprócz nadania koloru posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni mózg, serce i wątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej kuchni! 🙂
SKŁADNIKI :
- krewetki – 120 g
- suszone płatki chili – szczypta
- czosnek – 3 ząbki
- sok z połowy limonki
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- oliwa z oliwek
- makaron linguine – 200 g
- ser żółty – 10 dkg
- sezam – 4 łyżki
- woda – ok. 1 litra
- suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki
- papryka słodka
- kurkuma
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Do garnka nalać trochę oliwy i przesmażyć krewetki z chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość doprawić przyprawami: kurkumą, słodką papryką, solą i pieprzem. Zetrzeć ser, dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilę. W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron odcedzić, przełożyć do misek i zalać zupą. Posypać pietruszką, dodać sezam i gotowe.
bardzo lubimy zupy a ta wyglaa przepysznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Raz w życiu spróbowałam krewetek 🙂 Już więcej nie zjem…
PolubieniePolubienie
Miałam kiedyś tak samo. Aż mi się dzwigało. Teraz zmienił się mój gust i jem więcej owoców morza 😊
PolubieniePolubienie
Oj, nie nic mnie nie przekona do krewetek; +)
PolubieniePolubienie
Czasem tak bywa, że nam nie przypadnie coś do gustu…
PolubieniePolubienie
Chętnie przygotuję taką smakowitość. 🙂
PolubieniePolubienie