ZIMOWA KAWA ZBOŻOWA

Lubię pić kawe zbożową. Często łączę ją z połową łyżeczki rozpuszczalnej i dodaję dwa rodzaje mleka. Taką wersję piję codzinnie do śniadania. Jednak w zimowym czasie dopadł mnie świąteczny nastrój i zaczęłam przygotowywać inną wersję. Z początku myślałam, że ta kolorowa kawa będzie zachwycać tylko najmłodszych. Szybko jednak się okazało, że byłam w błędzie bo chętnie piją ją i mali i duzi więc nie ma dla niej żadnych ograniczeń wiekowych. Tak podana kawa zbożowa nie tylko ładnie wygląda, ale również bardzo dobrze smakuje 🙂 Polecam trochę słodyczy w te chłodne, krótkie dni.


konkurs-inka


SKŁADNIKI :

  • kawa zbożowa inka – 1 łyżeczka
  • kakao gorzkie – 1 łyżeczka
  • cukier brązowy – 1 łyżeczka ( chyba, że dodajemy słodkie kakao wtedy można pominąć)
  • pianki marshmallow – kilka sztuk
  • posypka do ciastek czekoladowa – pół łyżeczki
  • posypka do ciastek kolorowa – 1 łyżeczka
  • mleko 2% – 100 ml
  • woda – 50 ml

PRZYGOTOWANIE :

Do kubka wsypać kawę zbożową, kakao i cukier. Zalać gorącą wodą i wymieszać. Mleko podgrzać i spienić w specjalnym spieniaczu do mleka, żeby było puszyste. Wlać do kubka z kawą. Na górę posypać dwie posypki dekoracyjne i dorzucić kilka pianek marshmallow. Kolrowa kawa jest gotowa! Na zdrowie!


Łączy przyjemne z naturalnym

2 comments

Dodaj komentarz