Kolejny szybki przepis w mojej kolekcji. Dzisiaj dla odmiany po wegetariańsku. Mam cały słoik domowych suszonych pomidorów z Sycylii… Do tego wystarczyło dodać kilka innych składników i danie gotowe w mniej niż pół godziny!
SKŁADNIKI :
- makaron linguinie – 300 g
- suszone pomidory – około 6 – 8 sztuk
- mozzarella – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- pieczarki – 5 sztuk
- czerwona cebula – połówka dużej lub jedna mała
- sól, pieprz
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- suszone oregano do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym samym czasie, gdy gotuje się makaron pokroić w kostkę obraną cebulę i pieczarki. Na patelnię dać odrobinę oliwy i przesmażyć pieczarki z cebulą. Pomidory i mozzarellę również pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać w szklance z łyżeczką słodkiej papryki. Gdy cebula i pieczarki będą przesmażone, należy dodać pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaronu odlać wodę i dorzucić go na patelnię. Wyłączyć palnik, dodać mozzarellę i rozbełtane jajko. Całość mieszać do momentu, aż z jajka zrobi się kremowa konsystencja. Makaron nałożyć na talerz i posypać oregano. Buon appetito!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Dla mnie super! bardzo lubię takie proste, a pyszne makarony 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czasem magia tkwi w prostocie 😉 . Życzę miłej nedzieli.
PolubieniePolubienie
Szybka i smaczna pasta. Super! 🙂
PolubieniePolubienie