Czy ktoś z Was się już spotkał z taką wersją? Osobiście się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie 🙂 Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze dnia. Mi bardzo przypadły do gustu.
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna – 2 szklanki – 400 g
- mleko – 1 szklanka – 200 ml
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- jajko – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- cukinia – 1 sztuka
- szynka – 4 plasterki
- ser żółty – 4 plasterki
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz – według uznania
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować na gładką masę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mąkę z solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Dolać mleko. Znów zmiksować na jednolitą konsystencję. Czosnek obrać i wycisnąć do ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce. Wycisnąć nadmiar wody. Wrzucić do miski. Ser i szynkę pokroić i dodać do reszty. Ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do reszty składników i mieszać delikatnie łyżką do momentu, aż wszysto się połączy. Na rozgrzany olej nakładać ciasto formując racuszki. Obsmażyć z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Można górę polać keczupem. Smacznego!
Napewno zrobie!!!
PolubieniePolubienie
Pyszne racuszki 🙂
PolubieniePolubienie