Na weekend proponuję pyszną pizzę na miękkim cieście. Ciasto szybko się wyrabia, później jak wiadomo trzeba zaczekać trochę, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Wspaniale sprawdzi się na kolację lub imprezę! 🙂
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g
- mąka pszenna tortowa typ 450 – 250 g
- woda – 170 ml
- mleko – 150 ml
- drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- olej – 1 łyżka
- ulubione dodatki – u mnie dzisiaj czarne oliwki, szynka, pieczarki
- sos pomidorowy
- ser żółty mozarella
- suszone oregano
PRZYGOTOWANIE :
Mleko, wodę, drożdze, sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki umieszczonej uprzednio w misce. Dodać łyżkę oleju i wyrabiać ciasto. Konsystencja nie powinna być lepiąca. Gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę wody. Jeśli okaże się zbyt mokre, należy dodać trochę mąki. Uformować kulę, zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie to trwało godzinę, ale wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Wysmarować sosem, ułożyć ulubione składniki, posypać potartym serem i oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200º na funkcji pieczenia góra i dół. Piec 15 – 20minut.
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Nie ma to jak własnoręcznie przygotowana pizza, apetycznie się prezentuje:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czy korzystasz może z kamienia do pieczenia pizzy w piekarniku?
PolubieniePolubienie
Nie używam. Mam zwykły elektryczny piekarnik.
PolubieniePolubienie
Przetestuję z pewnością ten przepis. Wygląda apetycznie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba