PIZZA NA MIĘKKIM CIEŚCIE

Na weekend proponuję pyszną pizzę na miękkim cieście. Ciasto szybko się wyrabia, później jak wiadomo trzeba zaczekać trochę, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Wspaniale sprawdzi się na kolację lub imprezę! 🙂

pizza-przekaski


SKŁADNIKI :

  • mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g
  • mąka pszenna tortowa typ 450 – 250 g
  • woda – 170 ml
  • mleko – 150 ml
  • drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 2 płaskie  łyżeczki
  • olej – 1 łyżka
  • ulubione dodatki – u mnie dzisiaj czarne oliwki, szynka, pieczarki
  • sos pomidorowy
  • ser żółty mozarella
  • suszone oregano

PRZYGOTOWANIE :

Mleko, wodę, drożdze, sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki umieszczonej uprzednio w misce. Dodać łyżkę oleju i wyrabiać ciasto. Konsystencja nie powinna być lepiąca. Gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę wody. Jeśli okaże się zbyt mokre, należy dodać trochę mąki. Uformować kulę, zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie to trwało godzinę, ale wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Wysmarować sosem, ułożyć ulubione składniki, posypać potartym serem i oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200º na funkcji pieczenia góra i dół. Piec 15 – 20minut.

5 comments

Dodaj komentarz