PIECZONE BANANY Z DODATKIEM CYNAMONU

Teraz jest odpowiedni czas na rozgrzewający cynamon, który pomoże nam jakoś przetrwać te chłodne dni…Dzisiaj mam deser dla smakoszy zarówno słodyczy jak i owoców. Zima nadal trwa więc deser na taką porę roku jest jak najbardziej trafiony 🙂

banana-cinnamon


SKŁADNIKI :

  • banany – 2 sztuki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • masło – 2 łyżeczki
  • polewa karmelowa
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • posypka czekoladowa

PRZYGOTOWANIE :

Nożem wyciąć górną część skórki z banana. Łyżeczką wydrążyć wierzch banana i przełożyć do szklanki. Na pozostałą część dodać po łyżeczce masła. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę banana w szklance ugnieść łyżeczką i ułożyć równomiernie na górę banana. Zakryć wyciętą skórką. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Piec w temperaturze 180º. Po upieczeniu przełożyć na talerz. Odwinąć wycięty kawałek skórki z banana. Polać karmelem i posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą.Banana wyjadać ze środka łyżeczką. Można dodatkowo serwować z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

3 comments

Dodaj komentarz