PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM

Pieczeń rzymska jest na tyle pomysłowym daniem, że można ją serwować na ciepło lub zimno. Można ją podać w formie obiadu lub zajadać się nią na śniadanie czy kolację. Wystarczy tylko pokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… 🙂

pieczeń rzymska


SKŁADNIKI :

  • mięso mielone – pół kilo – 500 g

  • jajka – 4 sztuki

  • cebula – 1 sztuka

  • szpinak mrożony – pół opakowania

  • czosnek – 4 ząbki

  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

  • bułka tarta – ½ szklanki – 100 g

  • lubczyk suszony – 2 łyżeczki

  • przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki

  • sól i pieprz

  • śmietana – 2 łyżki

  • margaryna lub masło – ¼ kostki – 50 g

  • rosól lub bulion warzywny – 1 szklanka ( opcjonalnie )

PRZYGOTOWANIE :

3 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Odmrozić szpinak i odcisnąć wodę. Dodać do niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek – 2 ząbki. Połowę mięsa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułożyć szpinak. Obrać jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Można podlewać rosołem lub bulionem warzywnym kilka razy, wtedy pieczeń wyjdzie soczysta. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na blachę z folią aluminiową. Pokropić oliwą z oliwy, posypać solą i dorzucić do piekarnika na pół godziny.

4 comments

Dodaj komentarz