KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki można robić na wiele sposobów. Takie kotleciki można przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub ugotować świeże.Właściwości ziemniaków są wykorzystwane przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w tych warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki mają mało kalorii oraz są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

kotlety z ziemniakow


SKŁADNIKI :

  • ziemniaki – 4 sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków
  • suszona lub świeża natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • mięso wieprzowe – 30 dkg
  • przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy
  • szpinak mrożony – 40 dkg

PRZYGOTOWANIE :

Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki, suszoną natkę pietruszki, pieprz I granulowany czosnek. Wymieszać masę. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra, należy dodać więcej mąki. Ziemniaczane kotleciki smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na oleju 15 – 20 minut. Szpinak dać do garnka, nalać trochę wody, żeby zakryć spód i gotować. Dodać granulowyany czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodać łyżeczkę mąki rozmieszanej z kilkoma kroplami wody. Gotować chwilę, aż szpinak zgęstnieje.

3 comments

Dodaj komentarz