PAPRYCZNICA

Co to w ogóle jest paprycznica? To jest najzwyklejsza w świecie jajecznica z dodatkiem papryki i kilku innych składników. Jest delikatna, puszysta i ma niecodzienny, ale dobry smak. Jajka na śniadanie to bardzo dobry pomysł ponieważ zawierają wiele cennych witamin i minerałów odżywczych. Poza tym zawierają białko w czystej postaci oraz pomagają zachować szczupłą sylwetkę poprzez regulację poziomu cukru we krwi, przez co dłużej utrzymije się uczucie sytości. Zatem zapraszam na śniadanie 🙂

17797103_10209910152410524_1964804309_o


SKŁADNIKI : ( na dwie porcje )

  • papryka żółta – połówka

  • papryka czerwona – połówka

  • jajka – 4  sztuki

  • mleko z magnezem – 4% – odrobina ( lub zwykłe mleko )

  • kiełki fasoli mung – 1 garść ( lub każde inne jakie się lubi )

  • kurkuma – pół łyżeczki

  • zielona cebulka lub szczypiorek – 1 garść
  • olej słonecznikowy

  • pieprz świeżo mielony

  • sól morska


PRZYGOTOWANIE :

Papryki pokroić na drobne paseczki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę. Przesmażyć 5 minut, zmniejszyć ogień i dusić 10 – 15 minut do momentu, aż zmięknie. W międzyczasie jajka wbić do miski, dodać trochę mleka, przyprawy i roztrzepać trzepaczką. Kiedy papryka będzie gatowa, dodać kiełki i jajka, zwiększyć nieco ogień i całość mieszać. Smażyć do uzyskania ulubionego ścięcia jajek. Szczypiorek lub zieloną cebulkę umyć, pokroić i posypać wierzch jajecznicy. Podawać ze świeżym pieczywem.

4 comments

Dodaj komentarz