Co to w ogóle jest paprycznica? To jest najzwyklejsza w świecie jajecznica z dodatkiem papryki i kilku innych składników. Jest delikatna, puszysta i ma niecodzienny, ale dobry smak. Jajka na śniadanie to bardzo dobry pomysł ponieważ zawierają wiele cennych witamin i minerałów odżywczych. Poza tym zawierają białko w czystej postaci oraz pomagają zachować szczupłą sylwetkę poprzez regulację poziomu cukru we krwi, przez co dłużej utrzymije się uczucie sytości. Zatem zapraszam na śniadanie 🙂
SKŁADNIKI : ( na dwie porcje )
-
papryka żółta – połówka
-
papryka czerwona – połówka
-
jajka – 4 sztuki
-
mleko z magnezem – 4% – odrobina ( lub zwykłe mleko )
-
kiełki fasoli mung – 1 garść ( lub każde inne jakie się lubi )
-
kurkuma – pół łyżeczki
- zielona cebulka lub szczypiorek – 1 garść
-
olej słonecznikowy
-
pieprz świeżo mielony
-
sól morska
PRZYGOTOWANIE :
Papryki pokroić na drobne paseczki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę. Przesmażyć 5 minut, zmniejszyć ogień i dusić 10 – 15 minut do momentu, aż zmięknie. W międzyczasie jajka wbić do miski, dodać trochę mleka, przyprawy i roztrzepać trzepaczką. Kiedy papryka będzie gatowa, dodać kiełki i jajka, zwiększyć nieco ogień i całość mieszać. Smażyć do uzyskania ulubionego ścięcia jajek. Szczypiorek lub zieloną cebulkę umyć, pokroić i posypać wierzch jajecznicy. Podawać ze świeżym pieczywem.
Problem w tym, że nie lubię jajecznicy. Ale znam kogoś kto ją uwielbia i podrzucę pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
W sumie jesteś pierwszą osobą od ktorej słyszę, że nie lubi jajecznicy 😁.
PolubieniePolubienie
Pycha
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo chętnie w takiej odsłonie jemy jajecznicę, papryka, ser żółty i mnóstwo natki pietruszki. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba