Kochani! Jak zauważyliście wcześniej dodawałam przepisy co trzy dni… Teraz nie zawsze udaje mi się wstawiać posty regularnie za co Was przepraszam. Przez ostatnie dwa miesiące dużo się wydarzyło – przeprowadziłam się z rodziną z Londynu na Sycylię ( tak zmiana totalna , zwłaszcza jeśli chodzi o pogodę 😛 ). W dodatku mieliśmy małego pecha ponieważ dopadł nas jakiś wiosenny wirus i chorowaliśmy przez miesiąc więc miałam serdecznie dość. Oprócz tego lekarz zalecił izolację i większość tego czasu przeleżałam z dzieckiem w łóżku i byłam zmuszona zostawić gotowanie 😦 Na szczęście również wszystko co złe kiedyś się kończy i teraz jest o wiele lepiej, a przy okazji nadrobiłam zaległości i obejrzałam wszystkie części Master Chef polskiej edycji 😛 . Nadal gotuję i to dużo ponieważ nie wyobrażam sobie dnia bez kszątania się po kuchni i pichcenia. Nie mam jednak zbyt wiele czasu, żeby siedzieć na internecie. Wszystkie przepisy mam w głowie, nie zawsze uda mi się zrobić zdjęcia i trochę pracy mnie czeka, żeby to wszystko ogarnąć, ale dam radę! Jak na razie zajmuję się coraz ciekawszym świata i aktywnym maleństwem, który potrzebuje wiele uwagi, uczę się włoskiego, dużo zwiedzam, podglądam tutejsze zwyczaje i przepisy kulinarne, żeby chętnie się podzielić tą wiedzą z Wami za jakiś czas. ❤
Żeby osłodzić Wam te wszystkie chwile i odgonić niefajną pogodę, która jest obecnie w Polsce wstawiam przepis z kolorowymi babeczkami! Wysyłam Wam również dużo słońca i mam nadzieję, że w krótce zagości u Was również piękna pogoda jaką ja mam okazję się cieszyć! ❤
SKŁADNIKI :
-
mąka pszenna – 300 g
-
jajka – 2 sztuki
-
cukier – 80 g lub więcej jeśli ktoś lubi mocniej słodkie desery
-
kefir – 100 ml
-
olej – 50 ml + odrobina do wysmarowania blachy
-
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
-
soda – szczypta
-
lentilki – 1 mała paczka
-
esensja mocnej kawy – 5 łyżek
-
sól – szczypta
-
cukier puder do posypania – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Ubić na dość sztywną pianę. Dodać olej, kefir i kawę. Po raz kolejny zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody. Wsypać połowę do masy, zmiksować. Po chwili dodać pozostałą część i ostatni raz zmiksować. Wsypać lentilki i wymieszać ( kilka można zostawić na koniec do dekoracji ). Formę na babeczki wysmarować olejem, przełożyć masę i piec w 180º na funkcji grzania góra/dół przez 20 – 35 minut ( zależy od piekarnika ). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Na koniec można udekorować babeczki pozostałymi lentilkami i posypać cukrem pudrem.
Pięknie podane:) Lentilek nie jadłam całe wieki
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lentilki to były moje najlepsze słodycze kiedy byłam mała ❤ . Później długo ich nie widziałam i udało mi się je złowić po latach w jednym z supermarketów 😊 Od razu przemyciłam je do mojej kuchni 😉 .
PolubieniePolubienie
Myślę, że to był świetny pomysł. Raz, że kolorowo na talerzu, a dwa – to taki ukłon w stronę dzieciństwa:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Babeczki prezentują się wyśmienicie! 🙂 Aż chce się sięgnąć po jedną 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wyglądają niesamowicie apetycznie i podane rewelacyjnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Babeczki pyszne i jestem ciekawa sycylijskich przepisów 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Pyszne babeczki 🙂 ciekawa jestem Sycylii, właśnie w tym roku będę tam spędzać wakacje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Sycylia jest pięknym miejscem! Na pewno będą to udane wakacje ❤ Tutaj jest wiele pięknych miejsc do zwiedzania… i przyjaźni ludzie 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne babeczki 😉
PolubieniePolubienie
Sposób podania rewelka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
super wyglądają z tym lentinkami!!! muszę córce takie zrobic
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, że jej posmakują 😊 Kawę można zastąpić odrobiną kakao 😉
PolubieniePolubienie