Dzisiaj mało skomplikowane danie, ale cały smak tkwi w prostocie. Sos jest kremowy i aksamitny i to właśnie on jest całą kropką nad „ i „ . Aromat i posmak pieprzu doskonale komponuje się ze schabem oraz ugotowanymi ziemniakami. Obiad jest syty, a przygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw.
SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
- ziemniaki – 4 duże sztuki
- schab – 2 kawałki
- olej do smażenia
- sos barbeque – 1 łyżka
- przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka
- bulion mięsny – 220 ml
- świeżo mielony pieprz – dużo 😀
- sól
- mąka kukurydziana – 2 łyżeczki
- śmietana 30 % – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki gotować 20 minut w posolonej wodzie. Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek. Sos wlać na patelnię ze schabem i gotować 2 minuty cały czas mieszająć żeby wszystko się łądnie połączyło.
Bardzo apetyczne danie 🙂 Lubię schab,a w tym sosie na pewno smakuje rewelacyjnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam ten sos 😊 Mój dziadek robił podobny , może kiedyś mi się uda odtworzyć ten sam smak ❤
PolubieniePolubienie
Czy ewentualnie można zastąpić przyprawę do dziczyzny?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oczywiście 😊 . Można dodać odrobinę papryki słodkiej jeśli się lubi zamiast przyprawy do dziczyzny. Lub tylko sól i pieprz Również wystarczy.
PolubieniePolubienie