SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM

Dzisiaj mało skomplikowane danie, ale cały smak tkwi w prostocie. Sos jest kremowy i aksamitny i to właśnie on jest całą kropką nad „ i „ . Aromat i posmak pieprzu doskonale komponuje się ze schabem oraz ugotowanymi ziemniakami. Obiad jest syty, a przygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw.

cotolette in sauce with mash potatoes.jpg


SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )

  • ziemniaki – 4 duże sztuki
  • schab – 2 kawałki
  • olej do smażenia
  • sos barbeque – 1 łyżka
  • przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka
  • bulion mięsny – 220 ml
  • świeżo mielony pieprz – dużo 😀
  • sól
  • mąka kukurydziana – 2 łyżeczki
  • śmietana 30 % – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki gotować 20 minut w posolonej wodzie. Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek. Sos wlać na patelnię ze schabem i gotować 2 minuty cały czas mieszająć żeby wszystko się łądnie połączyło.

4 comments

Dodaj komentarz