ZUPA KREM Z BATATÓW

Za niecałe dwa miesiące, na początku lipca, wybieramy się na ślub brata mojego męża. Teraz każdy ma zakupione kreacje i boi się, żeby nie przytyć 😛 . Również mi udało się w końcu w poniedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… 😉 Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy 😀 . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne diety, głodówki, detoksy czy inne takie rzeczy 😀 Kocham jeść i niestety nie potrafię sobie odmawaić tej przyjemności. Ale zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ta oto zupa.

17858539_10209955529144914_1954740654_o.jpg


SKŁADNIKI :

  • bataty – 4 sztuki

  • cukinia – 1 sztuka

  • czosnek – 2 ząbki

  • marchewka – 1 sztuka

  • korzeń pietruszki – 1 sztuka

  • serek topiony lup typu philadelphia – 100 g

  • skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki

  • sezam – kilka łyżek

  • grzanki

  • żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć

  • słodka papryka

  • kurkuma

  • tabasko

  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć z garnka i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę, pietruszkę i bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Umytą cukinię potrzeć na tarce bez obierania i dorzucić do reszty. Jeśli jest za mało wody należy dolać tyle, żeby tylko przykryła warzywa. Doprawić przyprawami, dać kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą miękkie, należy ostudzić nieco zupę i zblendować. Dodać serek topiony lub typu philadelphia, całość wymieszać i gotować razem kilka minut. Wyskubać mięso z kurczaka do miski, zalać zupą. Dodać grzanki, sezam i starty żółty ser lub parmezan. Smacznego!

Reklamy

11 comments

  1. Przyznam, że bataty jadamy czasami, ale zupy z ich udziałem i to w dodatku w roli głównej jeszcze nie kosztowaliśmy. Jak tylko nadarzy się okazja z przyjemnością wypróbujemy przepis 🙂 Zapewne smakuje wybornie 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s