IMPREZOWE KANAPECZKI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

Dzsiaja na Sycylii mamy piękną pogodę od rana, z resztą jak to tutaj często bywa :), po południu mają być 32 stopnie. W dodatku zaczyna się weekend i wczoraj wieczorem zadzwonili znajomi, że urządzają małą imprezkę w letniskowym domku na wsi i nas zapraszają. Zaniedługo się wybieramy, będzie „tylko” ich rodzina jakieś…40 osób 😀 . Obowiązkowo serwują na takich wypadach porchettę czyli niewielkie prosię pieczone na ogniu, które wcześniej zostało luzowane czyli trybowane z kości, nacierane grubą ilością soli i ulubionymi przyprawami. Miałam okazję już raz skosztować tej potrawy i była naprawdę smaczna! Dzisiaj, żeby nie iść z pustymi rękami przygotowałam te właśnie kanapeczki :). Są szybkie w przygotowaniu, kolorowe i bardzo smaczne! Na domowych imprezach są numerem jeden i znikają w ekspresowym tempie zostawiając za sobą tylko okruszki… Myślę, że dzisiaj się świetnie sprawdzą jako aperitivo czyli forma przekąski serwowana z drinkiem alkoholowym lub bezalkoholowym na pobudzenie apetytu.

17858657_10209955528904908_1929230129_o

17838504_10209955529104913_399744849_o


SKŁADNIKI : ( 12 – 15 kromeczek )

  • mała bagietka – 1 sztuka lub pół dużej

  • makrela wędzona – 1 większa sztuka

  • biały serek kremowy typu Almette lub Philadelphia – pół opakowania

  • sałata – 4 liście

  • słodkie ogórki konserwowe – 4 plastry

  • rzodkiewka – sztuki

  • pieprz świeżo mielony

  • gałązka koperku – opcjonalnie



PRZYGOTOWANIE :

Bagietkę pokroić na małe kromki i podgrzać je w grilu elektrycznym bądź w piekarniku. Posmarować kromeczki dość grubą warstwą serka kremowego i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Umyć dokładnie sałatę, porwać na mniejsze kawałki i układać na kromeczkach. Kawałki makreli wędzonej wyskubać palcami lub widelcem wyciągając przy tym ości jeśli się trafią i ułożyć na sałacie. Plastry ogórka pokroić na paseczki i dodać na makrelę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i ułożyć na ogórku konserwowym. Całość można udekorować małymi gałązkami koperku.

4 comments

Dodaj komentarz