Przyjemne, delikatne ciasto z owsianym spodem, który potrzebuje tylko 15 minutowej wygrzewki w piekarniku. Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil, później wystarczy schłodzić i można zacząć się delektować . W sam raz sprawdzi się w upalne dni ponieważ miło orzeźwia ciało. W czasie sezonu można przygotowywać z dowolnymi owocami. Truskawkowy wierzch także jest pyszny i rozpływa się w ustach. Ciasto nie jest zbyt słodkie. W sam raz na deser lub nawet na kolację.
SKŁADNIKI :
-
jogurt naturalny – 750 g
-
słodka śmietana – 200 ml
-
kiwi – 6 sztuk
-
erytrytol – 5 łyżek lub
-
żelatyna – 1 opakowanie 50 g i 2 łyżeczki
-
zimna woda – 4 łyżki
-
płatki owsiane – 1 szklanka
- dojrzały banan – 1 sztuka
-
sok z cytryny – kilka kropel
PRZYGOTOWANIE :
Naszykować tortownicę, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze, przełożyć do miski, dodać rozgniecionego banana i wymieszać. Wyłożyć masą tortownicę i piec 15 minut w 180 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Następnie wsypać żelatynę do dwóch szklanek. Do jednej całe opakowanie 50 g i zalać 3 łyżkami zimnej wody. Mieszać energicznie i odstawić. Do drugiego kubka dadać 2 łyżki żelatyny i 1 łyżkę zimnej wody, także mieszać energicznie i odstawić. Do miski wlać jogurt i dodać 3 łyżki erytrolu. W rondelku podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany dodać żelatynę z pierwszego kubka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać do jogurtu i zmiksować. Taką masę wylać na wcześniej przygotowany spód owsiany. Kiwi obrać pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać pozostały erytrytol i zagotować. Gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy kiwi zmięknie należy zdjąć z palnika, dodać żelatynę z drugiego kubka i wymieszać. Kiedy przestygnie wystarczy polać na wierzch jogurtowej masy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Pychotka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo prosty i przyjemny sposób. A ten wierzch z kiwi dobrze Ci się ścina? Bo zawsze słyszałam, że surowe kiwi zawiera jakieś składniki, które przeciwdziałają ścinaniu się żelatyny. Ale może po zagotowaniu one się rozkładają…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Też tak słyszałam, dlatego wystarczy zagotować kiwi w rondelku i dodać kilka kropel cytryny wtedy żelatyna się zetnie normalnie 🙂 Pozdrawiam
PolubieniePolubienie