JOGURTOWIEC Z KIWI DLA OCHŁODY BEZ PIECZENIA

Przyjemne, delikatne ciasto bez pieczenia. Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil, później wystarczy schłodzić i można rozpocząć konsumpcję 😛 . W sam raz sprawdzi się w upalne dni ponieważ miło orzeźwia ciało. W czasie sezonu można przygotowywać z dowolnymi owocami. Truskawkowy wierzch także jest pyszny i rozpływa się w ustach. Ciasto nie jest zbyt słodkie więc jeśli macie ochotę, dodajcie nieco więcej cukru. Cukier równie dobrze można zastąpić innym słodzidłem, według uznania. W moim domu w okresie letnim czasem przygotowujemy jogurtowca wieczorem i rano jemy na śniadanie, popijając mrożoną kawą… Taki duet doskonały. 🙂

yougurt kiwi cake


SKŁADNIKI :

  • jogurt naturalny – 750 g

  • słodka śmietana – 200 ml

  • kiwi – 6 sztuk

  • cukier – 5 łyżek lub inne słodzidło

  • żelatyna – 1 opakowanie 50 g i 2 łyżeczki

  • zimna woda – 4 łyżki

  • herbatniki lub biszkopty – 12 – 15 sztuk

  • sok z cytryny – kilka kropel


PRZYGOTOWANIE :

Naszykować tortownicę, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wsypać żelatynę do dwóch szklanek. Do jednej całe opakowanie 50 g i zalać 3 łyżkami zimnej wody. Mieszać energicznie i odstawić. Do drugiego kubka dadać 2 łyżki żelatyny i 1 łyżkę zimnej wody, także mieszać energicznie i odstawić. Do miski wlać jogurt i dodać 3 łyżeczki cukru. W rondelku podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany dodać żelatynę z pierwszego kubka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać do jogurtu i zmiksować. Masę wylać na herbatniki lub biszkopty. Kiwi obrać pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać pozostały cukier i zagotować. Gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy kiwi zmięknie należy zdjąć z palnika, dodać żelatynę z drugiego kubka i wymieszać. Kiedy przestygnie wystarczy polać na wierzch jogurtowej masy i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Reklamy

5 comments

  1. Bardzo prosty i przyjemny sposób. A ten wierzch z kiwi dobrze Ci się ścina? Bo zawsze słyszałam, że surowe kiwi zawiera jakieś składniki, które przeciwdziałają ścinaniu się żelatyny. Ale może po zagotowaniu one się rozkładają…

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s