CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z NADZENIEM ŻURAWINOWYM

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne deser – jednen z cotygodniowych grzeszków. Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym niskosłodzonym dżemem!

IMG_6151


SKŁADNIKI :

  • mleko kokosowe – 250 ml

  • mąka kukurydziana – 150 g

  • woda gazowana – 50 ml

  • jajka – 2 sztuki

  • cytryna – 1 sztuka

  • olej kokosowy – 2 łyżki

  • miód – 1 – 2 łyżeczki

  • twaróg – 100 g

  • sos żurawinowy niskosłodzony – 3 łyżki


PRZYGOTOWANIE :

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. W misce wymieszać jajka z mąką kukurydzianą i odrobiną mleka kokosowego. Powoli dodawać resztę mleka i wodę oraz sok z cytryny. Dodać również olej kokosowy, miód i skórkę z cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku oleju. W miseczce wymieszać sos żurawinowy z twarogiem. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Masę z twarogu układać na naleśnikach i zawijać je w kwadraty przypominające poduszeczki. Szybko, łatwo i przyjemnie. Przyjemnego grzeszenia!

9 comments

Dodaj komentarz