CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z NADZENIEM ŻURAWINOWYM

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne śniadanie 🙂 . Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem!

IMG_6151


SKŁADNIKI :

  • mleko – 250 ml

  • mąka – 150 g

  • woda gazowana – 50 ml

  • jajka – 2 sztuki

  • cytryna – 1 sztuka

  • olej kokosowy – 2 łyżki

  • miód – 1 – 2 łyżeczki

  • twaróg – 100 g

  • sos żurawinowy – 3 łyżki

  • cukier puder opcjonlnie do dosłodzenia


PRZYGOTOWANIE :

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. W misce wymieszać jajka z mąką i odrobiną mleka. Powoli dodawać resztę mleka i wodę oraz sok z cytryny. Dodać również olej kokosowy, miód i skórkę z cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku oleju. W miseczce wymieszać sos żurawinowy z twarogiem. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Masę z twarogu układać na naleśnikach i zawijać je w kwadraty przypominające poduszeczki. Można posypać cukrem pudrem jeśli woli sę nieco słodszą wersję 😉

Advertisements

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s