Na Sycylii przez kilka ostatnich dni były upały, wręcz afrykańskie! Temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni… Wtedy nikt nie myśli o staniu przy garach 😀 . Dodatkowo kuchnia w domu mieści się na ostatnim piętrze, gorąca woda w kranie, z zimnej zmieniła się w letnią i nawet kafle podłogowe były ciepłe. Na dodatek moje dziecko dostało katar i klimatyzajcję oraz wentylatory musieliśmy ograniczyć do minimum, żeby bardziej się nie pochorował ( tymbardziej, że za tydzień idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak oraz pieczywo dają uczucie sytości. Sałatkę śmiało można serwować na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się na kolację. Polecam szczególnie podczas upałów 🙂 .
SKŁADNIKI : ( dla dwóch osób )
-
piersi z kurczaka – 2 sztuki
-
przyprawa do kurczaka
-
olej – 4 łyżki
-
chleb – 4 kromki
-
sałata – połowa główki
-
rybki anchovis – 9 sztuk
-
ser grana padano – 100 g
-
jogurt naturalny – 4 łyżki
-
majonez – 2 łyżki
-
czosnek – 1 ząbek
-
sok z cytryny – 1 łyżka
-
musztarda ostra – 1 łyżeczka
-
woda – 2 łyżki
-
pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE :
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć tej po przesmażeniu kurczaka ), żeby zrobić grzanki. Zrobić sos – do wysokiego naczynia dać majonez, jogurt, musztardę, wlać sok z cytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do reszty składników znajdujących się w wysokim naczyniu. Ser grana padano zetrzeć na tarce i połowę dodać do sosu. Całość zblendować. Sałatę podrzeć na małe kawałki i ułożyć na talerzach. Dodać kawałki kurczaka, grzanki i pokrojone anchovis. Całość polać sosem, posypać startym serem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka gotowa! Smacznego!
Na początku jak zobaczyłam zdjęcie to myślałam, że to ośmiornica 😀 Przepis wygląda świetnie, wszystkie produkty uwielbiam, więc jestem pewna, że sałatka będzie mi smakować. Zrobię na niedzielę, dziękuję za inspirację.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cezar! Mniam. 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takie sałatki bardzo lubię 🙂 Pyszności 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się 😊
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy przepis, będę musiała spróbować zrobić Cezara, ale zdecydowanie odpuszczę sobie te rybki… Nie lubię 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie jesteś jedyną osobą, która nie przepada za anchovies 😉 Dla mnie w tej sałatce miło się komponują z resztą składników, ale też nie zawsze się na nie skuszę 😜
PolubieniePolubienie
Jaka pyszna sałatka na upały! Szkoda, że w Polsce jest chłodno 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Chętnie oddam kilka stopni… 😊 Dla mnie 40 to stanowczo za dużo 😱
PolubieniePolubienie
Wygląda super smacznie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uwielbiam tą sałatkę ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Fajny pomysł na szybki obiad w
Upalny dzień. Jak jest gorąco- to faktycznie, stanie przy garach odpada.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam wszelkie sałatki z kurczakiem. Tę na pewno pochłonęłabym w moment 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba