SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM

Na Sycylii przez kilka ostatnich dni były upały, wręcz afrykańskie! Temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni… Wtedy nikt nie myśli o staniu przy garach 😀 . Dodatkowo kuchnia w domu mieści się na ostatnim piętrze,  gorąca woda w kranie, z zimnej zmieniła się w letnią i nawet kafle podłogowe były ciepłe. Na dodatek moje dziecko dostało katar i klimatyzajcję oraz wentylatory musieliśmy ograniczyć do minimum, żeby bardziej się nie pochorował ( tymbardziej, że za tydzień idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak oraz pieczywo dają uczucie sytości. Sałatkę śmiało można serwować na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się na kolację. Polecam szczególnie podczas upałów 🙂 .

IMG_6367.jpg

 


SKŁADNIKI : ( dla dwóch osób )

  • piersi z kurczaka – 2 sztuki

  • przyprawa do kurczaka

  • olej – 4 łyżki

  • chleb – 4 kromki

  • sałata – połowa główki

  • rybki anchovis – 9 sztuk

  • ser grana padano – 100 g

  • jogurt naturalny – 4 łyżki

  • majonez – 2 łyżki

  • czosnek – 1 ząbek

  • sok z cytryny – 1 łyżka

  • musztarda ostra – 1 łyżeczka

  • woda – 2 łyżki

  • pieprz świeżo mielony


PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć tej po przesmażeniu kurczaka ), żeby zrobić grzanki. Zrobić sos – do wysokiego naczynia dać majonez, jogurt, musztardę, wlać sok z cytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do reszty składników znajdujących się w wysokim naczyniu. Ser grana padano zetrzeć na tarce i połowę dodać do sosu. Całość zblendować. Sałatę podrzeć na małe kawałki i ułożyć na talerzach. Dodać kawałki kurczaka, grzanki i pokrojone anchovis. Całość polać sosem, posypać startym serem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka gotowa! Smacznego!

13 comments

  1. Na początku jak zobaczyłam zdjęcie to myślałam, że to ośmiornica 😀 Przepis wygląda świetnie, wszystkie produkty uwielbiam, więc jestem pewna, że sałatka będzie mi smakować. Zrobię na niedzielę, dziękuję za inspirację.

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz