Kochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na moim blogu, żeby choć na chwilę zabrać Was w podróż na tą piękną wyspę za sprawą smaku. Kto już miał okazję zwiedzić Sycylię może wrócić do niej wspomnieniami i jeszcze raz rozkoszować się smakami tego regionu. Póki co, lato trwa w pełni, przeważnie wolimy zjeść coś lekkiego i nie spędzać zbytnio czasu w kuchni bowiem jak wiadomo upały nieco rozleniwiają 😛 Dlatego dzisiaj mam przepis na fit kotleciki drobiowo – cukiniowe. Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym plusem podczas upałów, można przygotować zdrowe jedzenie w kilka minut.
SKŁADNIKI : ( na około 12 kotlecików )
-
cukinia – 1 sztuka
-
pierś z kurczaka lub indyka – 1 sztuka
-
jajko – 1 sztuka
-
płatki owsiane – 1 szklanka
-
mozzarella – 1 kulka
-
natka pietruszki – pół pęczka
-
oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka
-
czosnek – 1 ząbek
-
oregano
-
tymianek
-
papryka słodka
-
pieprz
-
sól
PRZYGOTOWANIE :
Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć do miski. Następnie wbić jajko, dodać oliwę lub olej, przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Płatki owsiane można dodać w całości albo zmielić na mąkę. Do tego przepisu zrobiłam pół na pół ponieważ nie byłam pewna czy całe płatki dadzą radę, ale na koniec było w porządku więc sprawdzą się w każdej postaci. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do reszty i wszystko razem wymieszać. Jeśli chodzi o smażenie to można usmażyć albo tradycyjnie na tłuszczu na patelni, a następnie przełożyć na talerz obłożony ręcznikiem papierowym w celu zredukowania tłuszczu, albo patelnię można wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować olejem lub oliwą i usmażyć prawie beztłuszczowo. Inną opcją jest upieczenie w piekarniku – wystarczy pół godziny w temperaturze 180º. Takie placuszki można polać keczupem, posmarować serkiem lub zajadać same. Smacznego!
Uwielbiam cukinię!Mam pomysł na wegańskiego burgera właśnie z cukinią w roli głównej 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To fajnie 😊 Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury! A cukinia jest super uniwersalna i można ją wykorzystać na wiele sposobów 😊
PolubieniePolubienie
Jak jest sezon, to kotlety z cukinią jak najbardziej! Fajne urozmaicenie do mięsa.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam! Na grila też się sprawdzą 😊
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie kotleciki 🙂 Pyszne są 🙂
PolubieniePolubienie
Ja uwielbiam kuchnię sezonową 🙂 pomysł jest super 🙂 Cukinia teraz ma swój czas :).Przepis do wykorzystania 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kiedyś w ogóle nie jadłam cukini.. po prostu u mnie w domu rodzice nigdy nie kupowali, ale kiedy spróbowałam raz to już nie wyobrażam sobie bez niej życia 😊
PolubieniePolubienie
Uwielbiam cukinię:) Mięsa nie jem, ale sama cukinia jest pycha 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Można zrobić bez mięsa i też będą smakowały 😊
PolubieniePolubienie
Pyszne, sezonowe danie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciekawa propozycja. Wypróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo mi się podoba ten przepis – i kurczaka (i indyka też), i cukinię bardzo lubię. Ich połączenie musi być świetne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się bardzo, że przepis się podoba 🙂
PolubieniePolubienie