KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ

Kochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na moim blogu, żeby choć na chwilę zabrać Was w podróż na tą piękną wyspę za sprawą smaku. Kto już miał okazję zwiedzić Sycylię może wrócić do niej wspomnieniami i jeszcze raz rozkoszować się smakami tego regionu. Póki co, lato trwa w pełni, przeważnie wolimy zjeść coś lekkiego i nie spędzać zbytnio czasu w kuchni bowiem jak wiadomo upały nieco rozleniwiają 😛 Dlatego dzisiaj mam przepis na fit kotleciki drobiowo – cukiniowe. Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym plusem podczas upałów, można przygotować zdrowe jedzenie w kilka minut.

zucchina pulpette


SKŁADNIKI : ( na około 12 kotlecików )

  • cukinia – 1 sztuka

  • pierś z kurczaka lub indyka – 1 sztuka

  • jajko – 1 sztuka

  • płatki owsiane – 1 szklanka

  • mozzarella – 1 kulka

  • natka pietruszki – pół pęczka

  • oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka

  • czosnek – 1 ząbek

  • oregano

  • tymianek

  • papryka słodka

  • pieprz

  • sól


PRZYGOTOWANIE :

Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć do miski. Następnie wbić jajko, dodać oliwę lub olej, przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Płatki owsiane można dodać w całości albo zmielić na mąkę. Do tego przepisu zrobiłam pół na pół ponieważ nie byłam pewna czy całe płatki dadzą radę, ale na koniec było w porządku więc sprawdzą się w każdej postaci. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do reszty i wszystko razem wymieszać. Jeśli chodzi o smażenie to można usmażyć albo tradycyjnie na tłuszczu na patelni, a następnie przełożyć na talerz obłożony ręcznikiem papierowym w celu zredukowania tłuszczu, albo patelnię można wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować olejem lub oliwą i usmażyć prawie beztłuszczowo. Inną opcją jest upieczenie w piekarniku – wystarczy pół godziny w temperaturze 180º. Takie placuszki można polać keczupem, posmarować serkiem lub zajadać same. Smacznego!

13 comments

Dodaj komentarz