Kuchniabellissima właśnie świętuje swoje piersze urodziny! Z racji tego czas na ciasto i coś do niego 😉 . Jak dla mnie jest to hit wśród ciast! Chyba jedno z lepszych jakie jadłam. Póki co jest moim nr 1! Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i tu zaglądacie. Dziękuję za zaufanie oraz za maile i zdjęcia, które od niektórych dostaję jako dowód na udane przepisy!
Polecam to ciasto, szczególnie na wakacje! Z jednej strony doskonale orzeźwia za pomocą limonki, a z drugiej strony nieco rozgrzewa za sprawą ginu, ale fajnie się to wszystko łączy i są to naprawdę miłe doznania smakowe. Po za tym alkohol nie jest tak bardzo wyczuwalny. Jestem ciekawa czy Wam również przypadnie do gustu..?
SKŁADNIKI : ( na małą blaszkę )
-
mąka pszenna lub kukurydziana – 110 g
-
jajka – 2 sztuki
-
cukier 130 g lub ksylitol – 80 g
-
masło – 110 g
-
limonka – 1 sztuka
-
gin – 4 kieliszki – 200 ml
-
tonic – 25 ml
-
olejek waniliowy – kilka kropel
PRZYGOTOWANIE :
Masło pokroić i przełożyć do miski. Sparzyć limonkę i dodać do miski startą skórkę.Odłożyć na później 4 łyżeczki cukru lub 2 ksylitolu, a pozostałe słodzidło wsypać do miski z masłem i limonką. Całość ubić mikserem. Dodać jajko i znów miksować. Za chwilę dodać kolejne jajko i jeszcze raz zmiksować. Dodać przesianą mąkę, olejek waniliowy i 2 kieliszki ginu – 100 ml. Zmiksować ponownie i wylać masę na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec 45 – 60 minut w 180º ( zależy od piekarnika) na opcji grzania góra/dół. W szklance wymieszać gin, tonic, pozostawiony wcześniej cukier i wyciśnięty sok z całej limonki. Kiedy ciasto będzie gotowe należy zrobić dziurki za pomocą widelca i za pomocą łyżki polewać ciasto przygotowaną miksturą. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe i można sięgać po kawałek 🙂 . Ciasto można przechowywać w lodówce.
Bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym zjadła kawałeczek 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda apetycznie! Świetny przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam!
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pierwszy raz się spotykam z takim ciastem 😉 musi być pyszne
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, ale jest wiele ciast inspirowanych jakimiś potrawami czy choćby drinkami.
Super ciacho.
Zawsze myślałam, że to arcytrudne przygotować coś takiego, a tu widzę, że wcale nie.
Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak jak piszesz 😊 kiedyś w ogóle nie piekłam słodkości bo myślałam właśnie, że to zbyt skomplikowane procesy, a jednak byłam w błędzie
PolubieniePolubienie
Świetny i prosty przepis. Ciasto też zacnie wygląda. Na pewno wypróbuję u siebie 😉
Pozdrawiam: miedzykropkami.blogspot.com
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyszne ciasto, bardzo lubię cytrusowe dodatki 🙂 serdeczne gratulacje z okazji urodzin bloga 🙂
PolubieniePolubienie
ze względu na dzieci unikam alkoholu w ciastach i takie z wyparowanym ginem już mi bardziej pasuje:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciacho z alko brzmi szampańsko 😉 nie spotkałam się wcześniej z takim przepisem 🙂
PolubieniePolubienie
Coś pysznego. 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda pysznie! :))
https://buszujwkuchni.com/-zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie